Hoe werkt kindercoaching?

Wat is er aan de hand?

Stel je voor: je ziet dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Het lijkt zich zorgen te maken, het gedraagt zich anders dan anders en je ziet het eens een poosje aan. Je praat er eens over met je partner, een buurvrouw of een vriendin. Je probeert een gesprek met je kind aan te gaan. Toch stelt dit alles je niet gerust en je gaat eens verder kijken. Je zoekt eens op internet, maar dit roept alleen nog maar meer vragen op. Wat nu?

Je wilt graag hulp, maar therapie is nu weer net een stap te ver.
Op dit moment zou je kunnen overwegen contact op te nemen met een kindercoach.
Dat is best spannend, want wat is de kindercoach voor iemand? Wat doet een kindercoach precies?

Eerste gesprek:

Graag wil ik u uitleggen hoe ik als kindercoach werk als ouders bij mij met vragen komen.

Het eerste contact is meestal telefonisch. Tijdens dat gesprek zal een afspraak gemaakt worden voor een ontmoeting en een intake gesprek. Het eerste gesprek zal alleen met de ouders gevoerd worden en zullen we met elkaar kijken naar wat u denkt dat het kind nodig heeft.

Ook zal ik dan iets over mezelf en mijn werkwijze vertellen.

Het doel van dit gesprek is:

Elkaar leren kennen.
U, als ouders vertelt het verhaal van uw kind.Ik, als kindercoach, krijg een beeld van het kind en de hulpvraag. We kijken samen naar wat uw kind nodig heeft in deze situatie.

U, als ouders, kunt aangeven wat u verwacht van de gesprekken die het kind met mij gaat voeren.

Intakegesprek en kennismaking tussen kindercoach en kind:

Na het gesprek met u als de ouders, nodig ik uw kind uit voor een intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen. Tijdens dit gesprek leg ik aan uw kind uit wat we gaan doen. En samen gaan we kijken wat er nodig is om sterker te worden en goed om te gaan met zijn uitdaging.

Ook met uw kind ga ik in gesprek over de hulpvraag en ook van uw kind wil ik graag weten wat het van de gesprekken verwacht.

Tijdens dit eerste gesprek ligt de nadruk op het bouwen aan een vertrouwensband, want zonder deze band zal uw kind zich niet veilig voelen om zich open te stellen voor begeleiding. Ik als coach, kijk goed naar wat uw kind nodig heeft. Misschien voelt uw kind zich prettig als er buiten iets wordt ondernomen of vindt het het juist leuk om creatief aan de slag te gaan. Dat is allemaal mogelijk.

Aan de slag:

Na de kennismaking gaan we aan de slag met de hulpvraag van uw kind. Wat wil het bereiken?

We maken een plan en gaan aan de slag.

Na die eerste keer volgen meestal nog zo’n drie tot vijf sessies. Soms nog wat meer, maar net zolang totdat uw kind zich sterk genoeg voelt om het weer alleen aan te kunnen.

Coaching voor ouders:

Soms is een kind nog te jong om zelf gecoacht te worden.

Om inzicht te hebben in eigen handelen en het effect ervan, moet een kind ongeveer 8 á 9 jaar oud zijn.

Mocht u, als ouders met een jong kind, toch graag hulp willen? Dan kijk ik met u  mee en ga ik met u in gesprek over de dingen waar u tegenaan loopt zodat ik toch ondersteuning kan bieden.